Alpe Adria Trail

Pot Alpe-Adria-Trail povezuje tri regije na skupno 43 etapah: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo – Julijsko krajino. Dolga pohodna pot pelje od vznožja najvišjega vrha Avstrije, Velikega kleka, skozi najlepša hribovska in jezerska območja avstrijske Koroške in brez velikih ovinkov pride v bližino križišča treh dežel, Avstrije, Italije, Slovenije, na Tromejo in pelje naprej do Jadranske obale v Trst.

Uživanje v pohodništvu je na poti Alpe-Adria-Trail v ospredju. Pot poteka na nealpskem območju, višinske razlike pa so nizke, kolikor je to možno. Posamezne etape so dolge okoli 20 km, hoje pa je za okoli šest ur. Do sredine junija 2012 bodo tudi enotno označene s tablami. Vsaka etapa pelje vzdolž točno določene poti, ki je prehodna v obeh smereh. Posamezna pot ponuja najmanj eno atraktivno kulinarično izletniško točko in se zaključi na kraju, kjer so na voljo ustrezne možnosti prenočitve.

Pot Alpe-Adria-Trail poteka po že obstoječih poteh, te tudi povezuje in ima ustrezno kvaliteto pohodniške poti. Na vsaki etapi je več prelomnic, ki bistveno vplivajo na ritem hoje. V prihodnje bo na vsaki etapi tudi „magičen kraj“, posebno mesto, kraj harmonije štirih elementov. Ti kraji že obstajajo, gre za „dragulje pokrajine“, ki so nekaj posebnega za opazovalca. Z nežnim posredovanjem vabijo k postanku, zaradi njih pa pokrajino tako vidimo kot tudi začutimo.

Opis Poti:

Od Doma Trenta , informacijskega središča Triglavskega narodnega parka, se vrnemo nazaj na pot po dolini Soče in sledimo reki po dolini navzdol. Nato prečkamo glavno cesto, sedaj Sočo spremljamo po levem bregu. Hodimo po gozdovih, travnikih in pašnikih, mimo ogromnega zemeljskega plazu. Na informacijskih ploščah si lahko preberemo o plazu in pa tudi o bujni vegetaciji v okolici.

Pot se nato začne strmo vzpenjati do majhnega slapu , kjer se začnemo spuščati v manjšo sotesko v bližini turistične kmetije. Pot nas vodi mimo druge informacijske table, ki razlaga o arhitekturni dediščini Trente, mimo vasi Soča ter impresivne soteske Soče. Na visečem mostu se odpre i mpresiven pogled na 750 metrov dolgo, 10 do 12 metrov globoko ter ponekod le 2 metra široko sotesko, ki ji še naprej sledimo v smeri doline Lepene, kjer se soteska zaključi. Naredimo krajši postanek v kampu, kjer si ogledamo sotočje Lepence in Soče. Prečkamo most čez Lepenco in sedaj hodimo po desnem bregu reke. Pot nas sedaj vodi do večjega mostu, na eni strani imamo cesto, na drugi reko Sočo. Ko pridemo do mostu, ga prečkamo in nadaljujemo po makadamski cesti po levem bregu reke . Ko je makadamske ceste konec, zapustimo pohodniško pot po dolini Soče in pridemo do vasi Jablanca. Najprej prečkamo viseči most čez Sočo, naslednji viseči most pa nas vodi čez Koritnico. Mimo kampov po strmem, a k sreči kratkem, vzponu pridemo v Bovec.

Etapa 25: Bovec – Drežnica ( Kobarid)

OSNOVNI PODATKI POTI: NATISNI  OPIS POTI
težavnost srednja natisni_opis_poti.gif  
razdalja 24,2 km
vzpon 1018 m
spust 938 m
trajanje 7:00 h
najnižja točka 272 m
najvišja točka 552 m

Opis poti:

Začnemo v Bovcu in nadaljujemo mimo cerkve sv. Urha do vasi Plužna . Nato prečimo slap Virje in manjše jezero . Ko pridemo mimo manjšega golf igrišča, uzremo največji slap v Sloveniji – slap Boka. Ko prečkamo most se na desni vzpnemo po poti, ki vodi do še ene razgledne točke na slap Boka, vendar pred tem zavijemo levo proti vasi Žaga.

Ko dosežemo most, ki prečka reko Učjo, se spustimo po stopnicah do poti, ki nas mimo vasi Žaga pripelje do vasi Srpenica, za katero prečkamo najdaljšo brv v Sloveniji (63m), brv Lipuc. Ko prečkamo brv zavijemo desno in nadaljujemo pot do vasi Trnovo ob Soči, ki je tudi glavna izhodiščna točka za rafting, ki je izjemno priljubljena aktivnost v tej okolici – kako tudi ne, le koga ob pogledu na to smaragdno lepotico ne zamika, da bi se pognal po njenih brzicah? Na poti je nekaj točk, kjer si lahko krajši odmor privoščite neposredno ob reki, saj so do nje speljane potke. Naše potovanje bi lahko zastavili malo bolj avanturistično in del poti premagali raje po reki z raftom; najbolj impresiven del je zagotovo odsek med mostom pod slapom Boka in Trnovim. Soča je vsekakor privlačna v vseh letnih časih, bližje pridete, lažje in bolj doživeto boste občutili to impresivno moč vode!
V Trnovem lahko prečkamo reko in si v kampu na drugi strani reke privoščimo kavo ali pa kakšno drugo osvežitev. Nato se vrnemo na levi breg reke, po hribu navzgor do gozdne poti, ki vodi v Drežnico, prijetno in gostoljubno gorsko vasico.

Prijava na novice

Brezplačni vodiči v okolici Bovca in eksluzivne ponudbe