Pohodništvo – planinarjenje

Bovško – dežela tisočerih možnosti za sprehode v neokrnjeno naravo Julijskih Alp. Mnoge poti v okolici Bovca, Srpenice, Loga pod Mangrtom, Soče in Trente so označene, zavarovane in nudijo neizmerne užitke ob pogledu na potoke, slapove, tišino alpskega gozda ter številne rože in živali, ki živijo na tem, po mnenju mnogih najlepšem delu Julijskih Alp.

Najbolj prvobiten stik človeka z naravo že stoletja ljudi vleče v gore, da bi videli, kako izgledajo kraji pod njimi, da bi se naužili svežega zraka, odpočili od tegob vsakdanjega življenja v dolini in predvsem našli svoj duševni mir v lepoti vršacev Julijskih Alp. Narava je v milijonih let na Bovškem izoblikovala izredno raznolik relief, ki se odraža v čudovitih gorah, alpskih krnicah in dolinah, gorskih travnikih in pobočjih, navdušujočih zaradi svoje prvobitnosti in divjine.

Pohodnike na Bovškem navdušujejo številne označene poti v visokogorju, ki izstopajo po prvinskem samotnem skalnem svetu in kraških pojavih. Med slednjimi je na Kaninu nekaj brezen, globjih od 1000 metrov. Najvišji vrhovi Julijskih Alp, vključno z očakom Triglavom in družino njegovih sosedov Razorja, Prisanka, Jalovca in Mangarta so pravi izziv za planinskih užitkov željne pohodnike. Odlično izhodišče za izlete v visokogorje je zgornja postaja krožne kabinske žičnice Kanin na nadmorski višini 2202 metra.

Nižinski svet s širnimi gozdovi, modrozelenimi rekami in potoki, veličastnimi slapovi in soteskami bogatijo stare domačije in prijazni ljudje, povezujejo pa ga številne številne označene tematske poti. Ljubitelji nižinskih izletov na Bovškem uživajo v tematskih poteh kot sta Pot miru in Soška pot.

Galerija

Tematske poti

Pot miru

Pot miru povezuje dediščino 1. svetovne vojne v dolini Soče.

Ostanki soške fronte, ki je med leti 1915 in 1917 divjala v Zgornjem Posočju, še danes opozarjajo na krutost vojne, ki je za seboj pustila številne žrtve različnih narodnosti. V sklopu poti so urejeni muzeji na prostem, ogledati pa si je možno številne strelske jarke, utrdbe, kaverne, spominska obeležja in vojaška pokopališča.

Pot miru na Bovškem povezuje pomembne naravne in zgodovinske znamenitosti:

 • Štoln, vhod v rudniški predor v Logu pod Mangartom,
 • korita Nemčlje,
 • trdnjava Kluže,
 • korita Koritnice,
 • cerkev sv. Lenarta,
 • muzej na prostem Ravelnik,
 • reka Koritnica,
 • muzej na prostem Čelo,
 • reka Soča,
 • planina Zaprikraj in planina Predolina.

Pot se nadaljuje proti Drežnici, Kobaridu in Tolminu.

Pot Alpe Adria

Mednarodna pohodniška pot treh dežel povezuje turistično zanimive predele z bogato kulturno, naravno in kulinarično tradicijo. Pot Alpe Adria poteka v Avstriji, Sloveniji in Italiji.

Na območju Slovenije poteka po trasi od Japca sedla na slovensko avstrijski meji preko Kranjske Gore, Tamarja na Vršič in naprej do izvira Soče, po Soški poti do Bovca, po levem bregu Soče do Kobarida , Drežnice, Tolmina in preko mejnega prehoda Solarij v Furlanijo in Julijsko krajino. Pri Neblem pot ponovno zavije v slovenski del Goriških Brd ter preko Dobrovega v italijanski Krmin ter naprej po italijanskem delu Krasa čez slovenski hrib Kokoš v Lipico. Od tu se spusti proti Miljam in Trstu.

Mlečne planine v Zgornjem Posočju

Sirarska pot, vodnik po še živečih in opuščenih planinah Bovca in Dolina Soče, predstavlja etnološko planinsko in sirarsko dediščino. Med še živeče planine na Bovškem, kjer je možno kupiti ovčji bovški sir, skuto in se okrepčati s sirotko, spadajo:

 • mangartska planina,
 • planina Brdo (Loška Koritnica),
 • planina Duplje,
 • planina Božca (kravji sir).

S kolesom so dostopne mangartska planina, planina Božca in deloma planina Brdo. Do planine Duplje, ki leži v bližini Krnskih jezer, sta 2 uri planinske hoje. Planinske poti so speljane tudi do ruševin nekdanjih planin (Za Skalo, Zapotok, Bala …). Priporočamo najem vodnika.

Prijava na novice

Brezplačni vodiči v okolici Bovca in eksluzivne ponudbe