Reka Soča

Čeprav je konkurenca za najlepše in najboljše slovenske ribiške revirje zelo močna, je reka Soča gotovo na prvem mestu. Že s svojo enkratno smaragdno barvo, belim prodcem in vijuganjem po zeleni dolini, obkroženi z zasneženimi vršaci, osupne s svojo lepoto ne le obiskovalca, ki prvič stopi v Soško dolino, temveč tudi vse druge. Loviti ribe v tej modro zeleni lepotici je velik privilegij.

Od vasi Soča v Trenti do Tolmina je za muharja okoli 50 kilometrov najprivlačnejšega dela reke. Soča je skoraj povsod lahko dostopna s ceste, speljane ob njej. V gornjem delu je hitra, deroča s številnimi brzicami, prelivi in tolmuni. Na nekaj mestih se prebija skozi krajše soteske, imenovane korita.

Sezona ribolova je od aprila do konca oktobra. Edini dovoljeni način je muharjenje. Prvi dnevi ribolova v dolini, od katere se zima še ni povsem poslovila, zahtevajo od ribiča kar precej potrpljenja. Konec junija in cel julij je običajno najboljši čas na Soči. Postrvi se na površino dvigajo predvsem po sončnem zahodu.

Soška postrv, kraljica sladkovodnih voda, ki je ime dobila prav po reki Soči, je največji magnet za ribiče celega sveta. Od aprila do oktobra veliko ljubiteljev muharjenja preizkuša srečo in svoje znanje ribolova na reki Soči. Marsikomu se nasmehne sreča v obliki ulova trofejne lepotice, prav vsi pa odhajajo domov polni vtisov prelepe pokrajine, čiste reke in svežega gorskega zraka.

Galerija

Reke Lepena, Koritnica, Nadiža, Tolminka

Lepena je levi pritok Soče v Trenti. Čeprav je v glavnem plitva rečica, ima nekaj večjih tolmunov, kjer se postrvi skrivajo pod previsnimi kotanjami. Lepenjica je voda, kjer je mogoče kadar koli ujeti soško postrv, res ne trofejne velikosti, a dovolj veliko, da vsak ribič, ki želi premamiti soško lepotico z umetno muho, poteši svojo željo.

Nekaj kilometrov nižje z desne strani priteče reka Koritnica. Loven je njen spodnji del, kjer pa je dostop nekoliko težji kot ob Lepeni. V njenih tolmunih poleg soške postrvi tudi soški lipani lovijo ličinke in zračno hrano. Marsikateri muhar je tu uplenil svojega življenskega lipana.

Za ribolov v reki Nadiži je treba v Kobaridu zaviti zahodno proti Italiji. Poleti je reka mala in topla, v drugih letnih pa povsem primerne velikosti. Naseljujejo jo vse glavne predstavnice soških rib.

Poleg soške postrvi so Tolminska korita osrednja naravna znamenitost reke Tolminke, ki se proti Tolminu pridruži Soči. Prosojno zeleni tolmuni so dom soške postrvi in v spodnjem delu tudi soškega lipana. Pri muharjenju v gornjem delu Tolminke mora imeti ribič tudi nekaj plezalskih sposobnosti, medtem ko je v spodnjem delu reka lahko dostopna.

Galerija

Prijava na novice

Brezplačni vodiči v okolici Bovca in eksluzivne ponudbe