Alpe Adria Trail

Der Internationale Wanderweg der Drei Länder verbindet touristische Attraktionen mit einer reichen kulturellen, natürlichen und kulinarischen Tradition. Die Alpen Adria Route verläuft in Österreich, Slowenien und Italien.

In Slowenien führt die Route von Japec zur österreichischen Grenze bei Kranjska Gora, Tamar nach Vršič und weiter zur Quelle der Soča, entlang des Soča-Pfades nach Bovec, entlang des linken Ufers der Soča nach Kobarid, Drežnica, Tolmin und über die Grenze zum Solarium nach Friaul und Die julianische Landschaft. In Neblem biegt die Route erneut in den slowenischen Teil der Goriška Brda und über Dobrovo in den italienischen Krmin und weiter entlang des italienischen Karstteils über den slowenischen Kokoš-Hügel nach Lipica ab. Von hier steigt es in Richtung Miljam und Triest ab.

Routendetails:

Der Käseweg, ein Führer durch das noch lebende und verlassene Bovec- und Soča-Tal, ist ein ethnologisches Erbe der Berg- und Käseherstellung. Zu den noch lebenden Bergen in Bovec, in denen es möglich ist, Schafskäse aus Bovec zu kaufen, der geronnen und mit Molke gestärkt ist, gehören.

Pot se nato začne strmo vzpenjati do majhnega slapu , kjer se začnemo spuščati v manjšo sotesko v bližini turistične kmetije. Pot nas vodi mimo druge informacijske table, ki razlaga o arhitekturni dediščini Trente, mimo vasi Soča ter impresivne soteske Soče. Na visečem mostu se odpre i mpresiven pogled na 750 metrov dolgo, 10 do 12 metrov globoko ter ponekod le 2 metra široko sotesko, ki ji še naprej sledimo v smeri doline Lepene, kjer se soteska zaključi. Naredimo krajši postanek v kampu, kjer si ogledamo sotočje Lepence in Soče. Prečkamo most čez Lepenco in sedaj hodimo po desnem bregu reke. Pot nas sedaj vodi do večjega mostu, na eni strani imamo cesto, na drugi reko Sočo. Ko pridemo do mostu, ga prečkamo in nadaljujemo po makadamski cesti po levem bregu reke . Ko je makadamske ceste konec, zapustimo pohodniško pot po dolini Soče in pridemo do vasi Jablanca. Najprej prečkamo viseči most čez Sočo, naslednji viseči most pa nas vodi čez Koritnico. Mimo kampov po strmem, a k sreči kratkem, vzponu pridemo v Bovec.

Etapa 25: Bovec – Drežnica ( Kobarid)

OSNOVNI PODATKI POTI: NATISNI  OPIS POTI
težavnost srednja natisni_opis_poti.gif  
razdalja 24,2 km
vzpon 1018 m
spust 938 m
trajanje 7:00 h
najnižja točka 272 m
najvišja točka 552 m

Opis poti:

Začnemo v Bovcu in nadaljujemo mimo cerkve sv. Urha do vasi Plužna . Nato prečimo slap Virje in manjše jezero . Ko pridemo mimo manjšega golf igrišča, uzremo največji slap v Sloveniji – slap Boka. Ko prečkamo most se na desni vzpnemo po poti, ki vodi do še ene razgledne točke na slap Boka, vendar pred tem zavijemo levo proti vasi Žaga.

Ko dosežemo most, ki prečka reko Učjo, se spustimo po stopnicah do poti, ki nas mimo vasi Žaga pripelje do vasi Srpenica, za katero prečkamo najdaljšo brv v Sloveniji (63m), brv Lipuc. Ko prečkamo brv zavijemo desno in nadaljujemo pot do vasi Trnovo ob Soči, ki je tudi glavna izhodiščna točka za rafting, ki je izjemno priljubljena aktivnost v tej okolici – kako tudi ne, le koga ob pogledu na to smaragdno lepotico ne zamika, da bi se pognal po njenih brzicah? Na poti je nekaj točk, kjer si lahko krajši odmor privoščite neposredno ob reki, saj so do nje speljane potke. Naše potovanje bi lahko zastavili malo bolj avanturistično in del poti premagali raje po reki z raftom; najbolj impresiven del je zagotovo odsek med mostom pod slapom Boka in Trnovim. Soča je vsekakor privlačna v vseh letnih časih, bližje pridete, lažje in bolj doživeto boste občutili to impresivno moč vode!
V Trnovem lahko prečkamo reko in si v kampu na drugi strani reke privoščimo kavo ali pa kakšno drugo osvežitev. Nato se vrnemo na levi breg reke, po hribu navzgor do gozdne poti, ki vodi v Drežnico, prijetno in gostoljubno gorsko vasico.

Abonnieren Sie den Newsletter

Kostenlose Führer in der Nähe von Bovec und exklusive Angebote