Kolesarjenje

Številne kolesarske poti, ki so po pravilu speljane mimo najlepših kotičkov Bovškega, nudijo užitke tako rekreativcem, kot tudi ljubiteljem gorskega kolesarjenja. Rekreativci bodo navdušeni nad lahkotno, igrivo izpeljavo poti ter majhnimi višinskimi razlikami, izkušenejše pa bo očarala raznolikost poti, speljanih po hladnih gozdovih, bližini rek in potokov. Prav vsi pa še dolgo ne bodo pozabili kolesarjenja ob vznožju bovških dvatisočakov.

Galerija

Kolesarske poti

Kolesarska pot 1

Bovec – Plužna – Čezsoča – Bovec

Bovec - Plužna - Čezsoča - Bovec kolesarska pot.

 

Opis poti:

Iz središča Bovca se odpravimo po glavni cesti proti vasi Plužna. V središču vasi pri vodnjaku zavijemo desno in kolesarimo do akumulacijskega jezera za HE Plužna. Pot nadaljujemo ob jezeru in nato po betonskem kanalu do prvega količka, kjer zavijemo levo. Sledi kratek zahtevnejši spust do mostu čez potok Glijun. Prečkamo most in po 100m pridemo do križišča, kjer zavijemo desno in nadaljujemo preko mostu čez Ročico in mimo igrišča za golf do glavne ceste Bovec – Žaga. Zavijemo desno in sledimo glavni cesti do odcepa za Čezsočo, kjer glavno cesto zapustimo in prečkamo most čez reko Sočo. Na drugi strani mostu zavijemo levo na makadamsko pot in ji sledimo do vasi Čezsoča. Nadaljujemo po asfaltu naravnost skozi vas do križišča za zaselek Jablenca malo pred gostilno Vančar. Na križišču gremo naravnost in po 3 km asfaltne ceste prispemo do zaselka Jablenca. Hitro za zaselkom se odcepi peš pot levo do mostu čez Sočo. Prečkamo most zavijemo levo in nadaljujemo do mostu čez reko Koritnico. Prečkamo tudi ta most in pri kampu Toni dosežemo asfaltno cesto proti Bovcu. Ta del poti od zaselka Jablenca do kampa Toni je mestoma izpostavljen, zato bodimo previdni. Iz kampa sledimo asfaltni cesti do vrha krajšega strmega klanca, kjer zavijemo desno in po kolovozu prikolesarimo do bovške obvoznice pri cerkvi Device Marije v Polju. Nadaljujemo naravnost mimo igrišča za tenis do izhodišča. Spotoma si pred odcepom za vas Čezsoča lahko ogledamo mogočen slap Boka ter v bližini akumulacijskega jezera Plužna slap Virje in izvir Glijuna.

Kolesarska pot 2

Bovec – Kal Koritnica – Čezsoča – Bovec

Bovec - Kal Koritnica - Čezsoča - Bovec kolesarska pot.

 

Opis poti:

Malo/srednje zahtevna krožna kolesarska pot po vzhodnem delu bovške kotline. Iz središča Bovca se odpravimo po glavni cesti proti Mali vasi, kjer pri B&R baru zapustimo glavno cesto in zavijemo levo. Nadaljujemo desno ob potoku skozi Malo vas in naprej preko travnikov vzporedno z glavno cesto do križišča s pešpotjo B4b, ki vodi na Ravni Laz. Na križišču nadaljujemo naravnost, dokler ne dosežemo glavne ceste Bovec – Log pod Mangrtom. Prečkamo glavno cesto, ki jo po nekaj metrih na desnem odcepu spet zapustimo. Nadaljujemo po makadamu ob reki Koritnici do mostu, kjer zavijemo desno čez most do Kukča. Sledi zelo strm kratek klanec in nato zložen spust do vasi Kal Koritnica. Peljemo se skozi vas do križišča z glavno cesto Bovec – Trenta, kjer zavijemo levo na glavno cesto, ki jo po 100 metrih zapustimo pri desnem odcepu v smeri vasi Jablenca. Sledi zanimiv spust po pešpoti do mostu čez reko Sočo. Prečkamo most in se vzpnemo do asfaltne ceste. Nadaljujemo levo po cesti v smeri za Zmuklico do konca asfalta pri Štefnu. Od tu naprej sledimo pešpoti v smeri za Kršovec. Po 1 km zahtevnejše poti, kjer je mestoma kolo potrebno nesti, prispemo do kolovoza. Na kolovozu zavijemo desno v klanec po pobočju Javorščka. Klancu sledi krajša ravnina in nato križišče z makadamsko cesto. Na križišču lahko zavijemo levo in naredimo stranski izlet do 200 višinskih metrov višje ležeče razgledne točke pri plazu na pobočju Javorščka, ali pa zavijemo desno in se spustimo do asfaltne ceste Čezsoča – Jablenca. Na križišču s cesto zavijemo levo do vasi Čezsoča in od tu desno preko mostu čez Sočo. Takoj za mostom zavijemo levo in po klancu prikolesarimo do ravnine. Zavijemo desno in mimo letališča dosežemo izhodišče v središču Bovca.

Kolesarska pot 3

Na sončni strani Bovca

Na sončni strani Bovca kolesarska pot.

 

Opis poti:

Malo/srednje zahtevna krožna kolesarska pot po severnem obrobju bovške kotline. Iz središča Bovca začnemo pot v smeri proti vasi Plužna. Pred cerkvijo Sv. Urha zavijemo desno in navzgor mimo športnega igrišča do desnega odcepa na makadamsko cesto. Sledi precej strm, krajši klanec do hleva Rusc. Nadaljujemo naravnost do križišča s cesto, ki vodi k Plajerjevi skali. Zavijemo desno dokler ne dosežemo naslednjega križišča, kjer se začnemo spuščati po betonski cesti. Na križišču s cesto ki vodi k Sv. Lenartu zavijemo ostro desno in se spustimo do poti B4 in B5 tik nad glavno cesto Bovec – Log pod Mangrtom. Zavijemo desno in preko travnikov prispemo do Male vasi in naprej do središča Bovca. Spotoma lahko s kolesom naredimo stranski vzpon do razgledne točke pri Plajerjevi skali ali pa do cerkve Sv. Lenarta.

Kolesarska pot 4

Gozdec – planina Krnica

 

Opis poti:

Srednje/zelo zahtevna kolesarska pot, ki nas popelje visoko nad Bovec od koder se nam ponuja lep razgled na bovško kotlino. Turo začnemo v središču Bovca in nadaljujemo mimo cerkve Sv. Urha v smeri vasi Plužna. Pri 1.6 km zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo po makadamu proti postaji B kaninske žičnice. Po 6 km enakomernega vzpona dosežemo postajo B, kjer zavijemo levo in sledimo cesti do križišča v Gozdec in planino Krnica. Od tu naprej imamo dve možnosti. Levi odcepeš. Desni odcep gozdne poti v smeri planine Krnica, se po dolgem strmem klancu konča na razgledni točki na 1250 metrih p za Gozdec nas po gozdni cesti, ki se še rahlo dvigne in nato spusti, pripelje pod 1439 m visok vrh Kopo, na katerega se lahko povzpnemo nadmorske višine. Peš lahko nadaljujemo do 20 minut oddaljene opuščene planine Krnica. Vračamo se po isti poti.

Prijava na novice

Brezplačni vodiči v okolici Bovca in eksluzivne ponudbe