KULTURNE  ZNAMENITOSTI

Dolina Soče je kot prva v Sloveniji prejela nagrado Evropske destinacije odličnosti (EDEN) za ohranjanje kulturne dediščine.

Bovec je destinacija s pestro zgodovino. Med zgodovinskimi dogodki najbolj izstopata Napoleonov pohod čez Predel in dogodki iz 1. svetovne vojne, ki jih je v svojem romanu Zbogom orožje opisal tudi znameniti pisatelj Hemingway.

SOŠKA FRONTA – prva svetovna vojna v destinaciji Bovec in v dolini Soče
Na Bovškem in v dolini Soče je potekala frontna črta med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Siloviti spopadi na območju Rombona, Bovške kotline, Ravelnika, Slatenika, Krnskega pogorja ter pogorja nad Tolminsko kotlino in Kobaridom so za seboj pustili številne utrdbe, kaverne, strelske jarke, ostaline in pokopališča, ki jih danes povezuje Pot miru.

Dvanajst soških bitk, ki so potekale od junija 1915 do novembra 1917, se je končalo z bojem, imenovanim Čudež pri Kobaridu. V bitki, ki se je začela v Bovški kotlini, sta avstro-ogrska in nemška vojska s plinskim obstreljevanjem presenetili italijansko obrambo.

V muzejskih zbirkah na Bovškem so na ogled predmeti, ki so jih med prvo svetovno vojno na soški fronti uporabljali vojaki.

TRDNJAVA KLUŽE:
Mogočna utrdba nad sotesko Koritnice, ena najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v dolini Soče, je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi, Napoleonovo vojsko in napadi v 1. svetovni vojni. Danes je trdnjava zgodovinski objekt s stalno razstavo in kulturno središče.

Med gorami in smaragdnimi vodami leži dežela, v kateri vsakdo najde svoj najljubši naj. Iskalci razburljivih drugačnosti, ljubitelji preproste domačnosti, družinski izletniki, v naravo zaljubljeni svetovni popotniki vsakič znova odkrivajo kraje s svojevrstnim podnebjem Alp in Jadrana, deželo na stičišču slovanske, germanske in romanske kulture, pokrajino, ki je tako blizu in tako daleč hkrati. S prodom zapolnjena kotlina slovenskih Julijskih Alp je za mnoge najprivlačnejši cilj oddiha v Srednji Evropi. Mogočni vršaci, s potmi prepredene ovčje in kozje planine, očarljivi potoki, reke in slapovi pletejo razkošje doživetij pozimi. Več podrobnih informacij najdete bovški spletni strani

http://bovec.si/znamenitosti/

Spletna stran uporablja piškotke za delovanje. več

Piškotek je kratko besedilo, ki ga spletna stran ob vašem obisku pošlje brskalniku. Tako vas spletna stran prepozna, si z njim zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne trgovine. Brskanje po naši spletni trgovini je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.

Zapri