NARAVNE  ZNAMENITOSTI

Reka Soča:
Reka Soča je 137 km dolga alpska reka s skrivnostnim kraškim izvirom v Trenti, pod vznožjem mogočnih Julijskih Alp. Ena najlepših evropskih rek je pomembna naravna vrednota Triglavskega narodnega parka. Slovi po izraziti smaragdni barvi in živahnih brzicah v zgornjem toku.

Bovec z okolico je bogat z vodnimi viri. Reki Soči se s strmih pobočij pridružijo številni pritoki, ki na svoji poti ustvarjajo čarobne slapove, tolmune in soteske.

Izvir reke Soče:
Eden najlepših kraških izvirov v Julijskih Alpah kopiči vode na območju Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke. Na dan privrejo iz jame s podzemnim jezercem, skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi.
Velika korita Soče:
Divja korita so ena izmed najlepših naravnih znamenitosti na reki Soči in pomembna naravna vrednota Triglavskega narodnega parka.
Mala korita Soče:
Reka Soča je tik pred sotočjem s potokom Vrsnica izdolbla približno 100 m dolga, do 6 m globoka in v najožjem delu komaj 1 m široka Mala korita Soče.

Slap Boka
Najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 m in širino 18 m sodi med najveličastnejše slapove v Evropi. Vode mogočnega kraškega izvira, ki se kopičijo v visokogorju Kaninskega pogorja, prosto padajo 106 m, takoj za tem še 30 m globoko. Vode zaradi močnega udarjanja v podlago in spodkopavanja z globino naraščajo. Spomladi in jeseni je pretok slapa Boke največji, tudi do 100 m³/s, v poletnih mesecih pa pade tudi na 2 m³/s. Pravokotna kotanja izvira Boke leži na višini 730 m. Povprečna temperatura vode je 4,5 ºC.

Slap Virje:
Čarobni kotiček ob slapu Virje je prava lokacija za ljubitelje sprostitve, zaljubljence in fotografe. Potok Glijun pada v 20 m širok in 12 m visok pramenast slap, pod katerim nastaja očarljiv tolmun zelenih odtenkov.

Triglavski narodni park:
Edini narodni park v Sloveniji, raj ljubiteljev neokrnjene narave, se ponaša z naravnimi znamenitostmi in vrhovi Julijskih Alp, med katerimi kraljuje Triglav (2864 m), najvišji slovenski vrh. Na Bovškem spada v park na desetine naravnih in kulturnih vrednot, posebnosti, med katerimi so najbolj obiskane:

  • reka Soča, izvir Soče in Velika korita,
  • botanični vrt Alpinum Juliana,
  • Trentarski muzej,
  • Krnska jezera,
  • Kriški podi,
  • trdnjava Kluže,
  • Mangartsko sedlo.

 

Spletna stran uporablja piškotke za delovanje. več

Piškotek je kratko besedilo, ki ga spletna stran ob vašem obisku pošlje brskalniku. Tako vas spletna stran prepozna, si z njim zapomni podatke o vašem obisku in vam omogoči prijazno ter enostavnejšo spletno storitev. S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vaše preference in beležimo obisk naše spletne trgovine. Brskanje po naši spletni trgovini je s piškotki prijetnejše, hitrejše in predvsem učinkovitejše.

Zapri