Zip line

Kaj je zip line?

Zip-line je adrenalinsko spuščanje po jekleni vrvi med dvema točkama, ki sta precej oddaljeni. Vodnik vas pripne z varovalnim pasom na škripec in že letite kot ptica oddaljeni postojanki naproti.

Jeklene vrvi imajo v dolini Soče zelo dolgo tradicijo. V uporabi so že iz sredine prejšnjega stoletja, ko so domačini na območju Učje postavili jeklenice za lažje spravljanje lesa in sena iz višavij. Uporabljali so jih tudi lovci za prevoz opreme. Nekatere so v uporabi še danes.

Zip line je iznajdba biologov, ki so se pred 30 leti odločili raziskovati ekosistem tropskega deževnega gozda. Hoteli so opazovati in katalogizirati živali in rastline, ki tam prevladujejo. Iskali so različne pristope za dostop do globljih delov gozda in načine, kako bi zmanjšali vpliv na ekosistem. Iz potrebe je nastal zip line, ki je danes eden izmed najbolj priljubljenih načinov zabave po vsem svetu.

Zip line – Učja

Bovec zipline Učja Eco Adventures

Med pobočjema Kanina in Stola se nahaja nedostopna dolina Učje. Skozi njo teče reka Učja, ki izvira na sedlu Carnizza v Italiji in teče po slikoviti dolini na vzhod v Slovenijo do vasi Žaga, kjer se izliva v Sočo. V Sloveniji je Učja zarezala ozko in težko dostopno rečno korito ter izdolbla številne nedostopne tolmune. Jeklenice različnih dolžin, napete čez kanjon doline Učje, vam bodo skozi ptičjo perspektivo odprle pogled na to nedotaknjeno naravo in njeno okolico. In ne samo to. Čaka vas več kot dve uri zabave za vse generacije.

ZIP LINE AVANTURA:

Z vozili se odpeljete do štarta, ki je od Bovca oddaljen 9 km. Ko boste prispeli na štartno mesto, vam bodo vodniki razložili osnove, nato se boste v našem trening poligonu na 20 m dolgi jeklenici preizkusili v testnem spustu.

Zdaj ste pripravljeni na zipline. Čaka vas pet jeklenic različnih dolžin (od 250 – 400m) , ki vam v višini 100-150 metri nad reko Učjo nudijo poleg adrenalinskega spusta še čudovit razgled proti kanjonu doline Učje, strugi Globoškega potoka, pobočju Krna s kobariško kotlino, dolini Soče, bovški kotlini in naši najvišji gori – Triglavu.
In ne samo to. Izkušeni vodniki, ki vas spremljajo cel čas izleta, vas bodo poučili tudi o zaščitenih živalskih in rastlinskih vrstah v dolini Učje in o njeni zgodovini. Dolina Učje je namreč zavarovano območje in spada pod okrilje Natura 2000.

ZIP LINE INFO:

Odhodi: vsak dan v tednu: 10:00, 13:30, 17:00.

Galerija – Zip line Učja

Zip line – Kanin

V juniju 2012 je Slovenija dobila enega največjih Zip line parkov v Evropi z nepopisnim panoramskim razgledom nad celotno Zgornje Soško dolino. Vidite lahko vrhove Julijcev, strugo reke Soče in Koritnice, mesto Bovec, Čezsočo in tako naprej. Adrenalinski spusti in čudoviti razgledi vam bodo jemali dih. Zip-line park se nahaja v gorski dolini Krnica v Kaninskem pogorju, prav pod najvišjim slovenskim smučiščem Kanin.

ZIP LINE AVANTURA:

Avantura se začne že v Bovcu, kjer se vkrcate v 4×4 vozilo spremljevalnih vodnikov. Čaka vas razburljiva 10 kilometrov dolga vožnja do prve Zip-line točke. Ko boste prispeli na štartno mesto, vam bodo vodniki razložili osnove, vas s posebnim pasom pripeli na jekleno vrv in pripravljeni boste na polet. Zip-line park nad Bovcem vam omogoča okoli 2,4 kilometra dolgo adrenalinsko letenje v višini do 200 metri nad tlemi. Vseskozi se vam odpirajo čudoviti pogledi na dolino Zgornjega Posočja. Med letenjem boste dosegli tudi do 60 km/h. Izkušnja je nepopisna, ne smete je zamuditi!

ZIP LINE INFO:

Celotna avantura traja cca. 3 ure in za njo ne potrebujete drugega kot dobro voljo in športno – pohodno obutev.

Zip Line obratuje vsak dan, spusti pa so mogoči ob 9, 10, 14, 15 in 18 uri ( odvisno od vremena in števila prijavljenih). Pdrobnosti lahko preverite na povezavi >>>

Galerija – Zip line Kanin

Prijava na novice

Brezplačni vodiči v okolici Bovca in eksluzivne ponudbe